En el marc de la sèrie d’entrevistes Soc Reflexió, impulsada pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, Josep Maria Pascual, director d’Estratègies de Qualitat Urbana, ha analitzat la importància del consens i la col·laboració en la gestió del territori per maximitzar l’impacte de les polítiques públiques i privades.

Pascual remarca que el consens no només és desitjable, sinó imprescindible per garantir una distribució eficient dels recursos i una planificació territorial efectiva. Aquest consens, segons explica, ha d’estar basat en el compromís mutu entre institucions, empreses i la societat civil: “Jo faig i tu fas”, subratlla, defensant una col·laboració publicoprivada, interinstitucional i social. “El territori el fem entre tots i és el conjunt del territori qui s’ha de posar d’acord”, afegeix.

L’expert també critica els individualismes en la política i defensa una visió integrada del desenvolupament territorial: “El que és bo per un territori acostuma a ser bo per a una comarca, i el que és bo per a la comarca acostuma a ser bo per al territori”. Segons Pascual, cal revisar les iniciatives ja existents i identificar-ne les complementarietats per optimitzar recursos i evitar duplicitats.

Durant l’entrevista, posa com a exemples de bones pràctiques la comarca de la Garrotxa i els municipis de Solsona i Cardona. També menciona experiències pioneres en la implementació de models de governança estratègica territorial, com és el cas de la comarca del Baix Ebre, que s’ha convertit en la primera de Catalunya a implantar un model que busca coordinar esforços entre diferents actors per desenvolupar projectes prioritaris per al territori. Així com experiències d’èxit a escala internacional, com Milà a Itàlia i Màlaga a Espanya.

Finalment, Pascual destaca el paper fonamental del capital social d’un territori, que depèn del seu teixit associatiu i de la capacitat de col·laboració entre tots els actors. En aquest sentit, defensa que una societat cohesionada i amb una cultura de treball conjunt és clau per afrontar els reptes del futur amb èxit.

L’entrevista completa es pot veure aquí