Estratègies de Qualitat Urbana (EQU) forma part del projecte europeu EU Food Security HUB, una iniciativa finançada pel programa Erasmus+ i coordinada per l’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD).

Estratègies de Qualitat Urbana (EQU) forma part del projecte europeu EU Food Security HUB, una iniciativa finançada pel programa Erasmus+ i coordinada per Associació Benestar i Desenvolupament (ABD). El projecte té com a objectiu enfortir la seguretat i la sobirania alimentària a través de la cooperació entre entitats de diversos països europeus i el desenvolupament de nous itineraris formatius orientats a l’ocupació verda i la inclusió social.

Una resposta local a un repte estructural

El projecte parteix del context postpandèmia, amb l’augment de l’atur i la precarietat, especialment entre col·lectius vulnerables com les persones migrants o amb baixa qualificació. El HUB proposa una resposta basada en la formació, el desenvolupament de competències i la construcció de xarxes entre actors públics i privats.

Des d’EQU, estem treballant en l’elaboració de la guia “Creació de sistemes alimentaris inclusius: full de ruta para governs locals i comunitats, que busca oferir eines pràctiques i adaptables per a municipis que vulguin actuar contra la inseguretat alimentària des d’una perspectiva sistèmica i col·laborativa.

Continguts i destinataris de la guia

La guia, basada en experiències de ciutats com El Prat de Llobregat, Barcelona, Lleida, Milán, Mesina, Palermo, Atenas i París, està pensada per a:

  • Equips tècnics i polítics de governs locals
  • Xarxes alimentàries locals
  • Empreses socials i cooperatives
  • Altres agents vinculats al sistema alimentari

S’hi inclouen recomanacions, bones pràctiques i exemples d’actuacions com projectes de compostatge, horts urbans, compres públiques sostenibles o campanyes de sensibilització. L’èmfasi està posat en la participació ciutadana, la innovació social i les aliances territorials.

Altres activitats del projecte

A més de la guia, el projecte contempla:

  • Enquestes participatives sobre ocupació verda
  • Formació transversal i un curs MOOC sobre seguretat alimentària
  • Tallers internacionals d’intercanvi a diversos municipis europeus
  • Accions de sensibilització i difusió

Per a més informació, es pot consultar el perfil d’Instagram del projecte @eufoodsecurityhub o visitar la seva web oficial.